Cara Nak Buat Cili Boh

1 ulas bawang putih. Puas hati bila tengok biji keluar.


Cara Mudah Buat Cili Boh Homemade Tanpa Guna Pengawet

Mohon jangan nangis tepi tong gas.

. Apabila sudah lembut toskan airnya dan bilas cili yang telah direbus tadi. Basuh bersih cili kering. Tambah garam kasar minyak masak air kosong dan air perahan asam jawa.

Cara Menyediakan Cili KisarCili Blender Sila potong kecil kecil cili kering Kemudian sila rebus dengan air untuk melembutkan cili kering Kemudian sila buang air rebusan toskan sehingga hilang biji cili kering Keringkan cili kering yang sudah direbus ini Masukkan cili kering ke dalam blender dan masukkan sedikit minyak masak. Pastikan pilih cili yang lembut kerinting dan tidak berapa kilat. Kalau masak sambal bilis masukkan sedikit ikan bilis semasa mengisar cili.

Goncang sedikit untuk keluarkan air lebihan. Selepas rebus sejukkan dahulu cili kering tadi dan buang biji. Jom Admin share kan macam mana nak buat.

1 Gunting cili kering dan buang biji ciinur gunting ikut suka je 2 Rendamkan cili kering dengan air panas mendidih selama sejam terpulang 3 Basuh dan toskan air 4 Blend cili kering dengan minyak bersama garam kasar segenggam 5 Siap IKLAN tips lebihkan minyak jgn guna air semasa blend. Masukkan cili ke dalam air Didihkan Selepas 30 minit keluarkan cili daripada air dengan pengepit atau penapis. Bila masak Sambal Ikan Bilis tidak perlu masukkan garam kerana bilis sudah mempunyai rasa masin.

Ni la rupa dia kalau korang dah masukkan cili boh dalam minyak yang panas mmg mula2 akan meletop sampai jatuh ke kaki aku haha panas giler dowh. Guna saja periuk dan rebus cili kering atas api sampai lembut. Kemudian masukkan cili kering dalam mesin pengisar.

Masukkan kesemua bahan kisar dengan sedikit air dan minyak. Potong 2 cili kering dan rebus. Tak perlu potong cili kering satu-satu ikut saja teknik ini.

Thanks for watching this video. Cara-caranya adalah seperti berikut. Tidak perlu gunting dulu okeh.

Titisan cili boh meletop mcm pecah minyak neh jatuh kat tangan ok korang. Do share your result after you try this recipe. Disebabkan itulah cili boh atau cili kisar ini merupakan antara pes masakan serbaguna yang wajib ada di setiap rumah.

TIP MASAK SAMBAL TUMIS BILIS. Dah siap tampi guna penapis. Cara-caranya adalah seperti berikut.

Gunting cili kering sepanjang 1 inci di dalam bekas penapis. Terima kasih Aida Md Salleh untuk perkongsian tips kekalkan cili boh tahan lama ini. About Press Copyright Contact us Creators Advertise Developers Terms Privacy Policy Safety How YouTube works Test new features Press Copyright Contact us Creators.

Tujuannya untuk melembutkan cili kering tu dan mematikan kuman. Kisarkan cili kering minyak sedikit garam dalam pengisar. Cili kisar ni boleh tahan selama satu bulan tau.

Buang juga tangkai cili. Tengok air rebus tu kadang-kadang hitam kan. Kemudian tutup periuk dan biar mendidih selama 30 minit.

Cara-cara untuk membuatnya. Jadi setiap tips dan petua nak masak sambal tumis pun berbeza. Kalau nak guna satu botol sahaja kurangkan air ok.

Nanti tengok buah cili jadi makin lebat. Ni Tim kongsikan cara CEPAT dan RINGKAS nak buat stok cili boh. Jangan campur dengan sebarang sisa supaya cili kisar tu tak tercemar dengan bahan makanan lain.

Senang nak bagi biji cili tu keluar. Tangan Pun Tak Pijar. Part ni paling best.

Tak kisahlah cili padi cili kering cili segar ataupun pes cili boh yang penting nak kena ada juga rasa pedas tu kan. Kalau tiada Noxxa its okay. Nanti agak-agak dalam 2-3 hari lepas tu siram.

Lepas basuh toskan betul-betul. Tu yang buat dia mudah rosak. Mungkin ramai yang sudah tahu cara mudah buang biji cili kering ini.

Ia akan membuatkan sambalnya rasa lebih berperisa. Sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili kering yang digunakan. Masukkan cili yang dicuci dan didihkan di atas api besar.

Kalau betul-betul memang remeh. Kupas bawang putih dan bawang merah dan potong bawang agar senang dikisar. Orang Malaysia kalau masak memang tak jadi kalau tak ada cili.

Rebus dalam 15-20 minit. Guntingkan cili kering dan rebuskan sehingga ianya menjadi lembut. 20 minit pun siap semua sekali.

Selain itu masa nak guna nanti ambil pakai sudu yang bersih. Cara Buat Cili Boh Cili Kisar Power Dirumah Yang Tahan Lama Youtube Ayuh buat ayam masak cili kering untuk makan tengah hari ini. Tujuannya ialah untuk buang biji-biji cili tu.

Teknik ini sangat sesuai untuk orang berniaga mahupun untuk masak sendiri di rumah. Selepas rebus sejukkan dahulu cili kering tadi dan buang biji. Sukatan agak sendiri ikut banyak mana cili kering yang digunakan.

Rendam kulit bawang dengan air beras. Lagi satu kalao ko rasa nak buat cili boh or sambal goreng tahap cirit ke 8 ko masukkan je semua biji2 cili kering tu. Lepas rebus air rebusan tu buang.

Boleh lebihkan minyak masa blend. Kemudian masukkan cili kering dalam mesin pengisar. Jemur kulit telur sampai kering lepas tu tumbuk hancur tabur dekat pangkal pokok cili tu.

Namun buat yang belum tahu jangan lupa baca sampai habis ya. Pindahkan ke pengisar atau pemproses makanan. Tambah garam kasar minyak masak air kosong dan air perahan asam jawa.

Tangan pun takkan jadi pijar. Cara nak buat ada di bawah. Kemudian rebus cili kering yang telah dikerat kecil dan dibuang biji di dalam periuk berisi air panas.

_Last but not least dont. Untuk dapatkan cili boh tahan lama pastikan jangan guna air masa buat cili boh ni. Insha Allah pokok cili lebat berbuah.

Gunting cili kering kecik-kecik. Dont forget to LIKE COMMENT SHARE this video. Masuk dalam Periuk Noxxa.

Potong 2 cili kering dan rebus. Bawang merah dimayang dan dipotong besar 2 versi Bawang putih dimayang Lada besar 1 biji dimayang Cili padi 3 biji dimayang Cili kering 10 tangkai dipotong kecil-kecil Daun kari. Pastikan anda cuci tangan dengan teliti selepas memegang cili.


Step By Step Cara Buat Stok Cili Boh Power Tahan Berbulan Tak Berkulat


Begini Cara Buat Cili Kisar Tahan Lama Berbulan Masih Tak Berkulat Meat Jerky Sambal Sauce Cooking


Cara Mudah Buat Cili Boh Homemade Sedap Tanpa Pengawet


Cara Nak Buat Cili Cili Boh Asli Alinah Karim Selangor Facebook

Post a Comment

0 Comments

Ad Code